Afgelopen weekend hebben we ons nieuwste bordspel Mice & Mystics eens uitgeprobeerd. Het is een spel waarbij je de rol speelt van een of meerdere mensen, die door een spreuk in muizen zijn veranderd, en verschillende verhalen moeten zien uit te spelen. Het hele spel is feitelijk een groot verhaal, over een koning en een slechte koningin. De zoon van de koning, prins Collin, en zijn trouwste adviseurs zijn gevangen, en moeten in de proloog ontsnappen uit de kerkers van het kasteel. De magïer Maginus verandert daarom de groep in muizen, maar de koningin heeft het plan door, en verandert haar wachters in ratten om hen achterna te zitten. Ook sluipt er in het kasteel een gemene kater rond die jacht op ze maakt.

Een leuk verhaal met leuke speelfiguren en mooie speelborden. Het spel oogt zeer aantrekkelijk, maar is in eerste instantie redelijk zwaar qua regels. Er is een hoop door te lezen, en je hebt even tijd nodig om alle regels te onthouden. De leercurve is dus vrij hoog aanvankelijk, maar als je die eenmaal kent, stijgt alleen nog de moeilijkheidsgraad van de hoofdstukken die je speelt.
Ons eerste potje schoot daarom niet op, we moesten veel opzoeken en hadden veel vragen. Toch is de algemene indruk heel positief, en we kunnen niet wachten tot we ons spel kunnen vervolgen.

De maker van het spel is een mede-forumbezoeker op een HeroQuest forum, en hij vertelde me dat het spel ook in andere talen uitgebracht gaat worden. Nederlands zit daar nog niet bij, maar bij voldoende interesse, kan die er ook komen. Het spel is zeker de moeite waard, en zal ook voor gezinnen met kinderen die oud genoeg zijn om het spel te begrijpen (eventueel met hulp van een ouder) erg leuk zijn om te spelen. Het is coöperatief, dus alle spelers spelen tegen het spel, dat met vastgelegde regels tegen de spelers werkt. In dat opzicht is het net als zombicide.
Maar ook voor volwassenen is het een leuk spel. Als je geen moeite hebt met Engels, zou je het spel direkt kunnen bestellen op verschillende spellensites (zie mijn post over de spellenbeurs), of je zou kunnen wachten of het ooit in het Nederlands wordt uitgebracht.
Er is zelfs al een uitbreiding in de maak. Op de site van de uitgever kun je ook twee aanvullende hoofdstukken om te spelen downloaden voor maar $1,- per stuk in PDF formaat. Ook die komen wellicht nog in gedrukte versie op de markt. Ook is er een fijne uitlegvideo te zien op de site die alle regels verduidelijkt. Oordeel: TOP-spel!

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites