Toen we naar onze huidige woning verhuisden, had die in de tuin een vijvertje. Best een mooie vijver, met 6 vissen en waterlelies, en een pomp die via een filter het water circuleerde, met een watervalletje uit de filterbak. Heel gezellig allemaal, dus we kochten het huis met vijver en al erbij.
Nu zijn we 5 jaar verder, en met ons eerste kindje op komst, leek het ons verstandig om de vijver te dempen. Ik heb toch geen zin en tijd meer om het allemaal te onderhouden, het water was inmiddels ook al groen geworden, en met een klein kind in je tuin, is het toch ook veiliger om geen vijver te hebben.
Dus deze week heb ik de handen uit de mouwen gestoken, en ben ik begonnen met de werkzaamheden. Eerst de drie overgebleven vissen gevangen: een witte en een rode goudvis, en een rood-witte koi. Deze heb ik naar mijn oom kunnen brengen, die een prachtige vijver heeft. Daar leken ze zich goed te voelen, want ze zwommen al meteen rustig rond tussen de andere vissen.
Toen de pomp aan de tuinslang gelegd, en langzaam het water weggepompt naar het rioolputje in de tuin. Opeens zag ik enkele kleine kikkerkopjes boven het water uitkomen. Die moesten dus ook verhuisd worden. Maar eerst moest ik ze nog zien te vangen… Toen het waterpeil lager begon te worden als de hoogte van het pompje, ben ik met mijn schepnetje aan het werk gegaan, en heb een stuk of 13 flinke kikkers en padden gevangen, en een paar kleintjes. Die in een emmer gestopt, met deksel, en in de auto naar Randwyck gereden, om ze daar in de grote natuurvijver vrij te laten.
Missie geslaagd! De kikkers zijn veilig verhuisd. Nu kon de rest van de vijver worden opgeruimd. De stenen langs de rand moesten weg, en gelukkig wilde de buurman ze wel hebben, dus hoefde ik ze maar te verzamelen, en bij de buurman achter de tuin te leggen.
Maar wat was dat? Nóg een kikker? Blijkbaar aan de dans ontsprongen, dus weer met het netje aan de slag. Ik ving er één. Toen nog één. En nog één. Drie kikkers in een emmer. Die heb ik buiten de tuin vrijgelaten in het groengebied. Hopelijk vinden ze daar wel weer een tuin met vijver, of een natuurvijver ergens. Enkele stenen later, dook er weer een kikkerkopje op uit het plasje water dat nog in het zeil lag. Denise kwam af en toe kijken, en merkte hem het eerst op: “Daar zit nog een kikker geloof ik!” “Waar dan?”, vroeg ik, “Daar, naast dat blaadje!” “Nee, dat ís een blaadje.” “Nee dat ándere blaadje!” “Dat is ook gewoon een blaadje” “Nee! Ernaast! Met die oogjes, die knipperen!” “Ooooh, dát blaadje!”. Enkele vangpogingen verder, zat ook deze kikker in de emmer. Denise maakte een foto vanaf veilige afstand, want zoals men weet ruiken kikkers angst, en Denise wilde er absoluut niet bij in de buurt komen om die reden. Wellicht dat er daarom zoveel in onze vijver woonden…
Uiteindelijk heb ik nog een stuk of 4 kikkers en een salamandertje gevangen alvorens ik het zeil uit de vijver heb kunnen trekken. Een grand total van ca. 20 kikkers en/of padden en 1 salamander woonden er in onze vijver. Wie weet heb ik wel de belangrijkste kikkerhabitat in De Heeg vernietigd… Maar gelukkig zitten de meesten nu in Randwyck of bij de buurman in de vijver, want die vond de salamander en enkele groene kleine kikkertjes wel leuk.
Nu nog wat grond in de kuil scheppen, en dan potgrond bovenop, dan kunnen we na de winter beginnen met enkele leuke ondehoudsvrije plantjes 🙂

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites