Uit de volkskrant:

MAASTRICHT – In Maastricht is ophef ontstaan na een door burgemeester Onno Hoes opgelegd bierglazenverbod met carnaval. De burgemeester heeft verordend dat met carnaval omwille van de veiligheid alleen nog bier uit plastic bekers mag worden gedronken.
De meeste fracties in de gemeenteraad van Maastricht zijn tegen deze maatregel en hebben het verbod op de agenda van een commissievergadering van woensdagavond gezet. Ook de belangrijkste carnavalsvereniging van Maastricht, de Tempeleers, is kwaad.

Zonder overleg
De Tempeleers protesteerden bij de burgemeester omdat het verbod zonder het gebruikelijke overleg met de vereniging tot stand is gekomen. Volgens de vereniging is dit besluit ‘aangezien Maastricht altijd in staat is geweest grote evenementen te organiseren zonder al te grote calamiteiten, (…) een klap in het gezicht van iedere goedwillende carnavalsvierder’. De Tempeleers hebben veel vragen over de maatregel. ‘We vragen ons af wat de gevolgen zijn ten aanzien zijn van het milieu op de langere termijn, van meer rotzooi op straat, van een traditie in Maastricht in het algemeen, en van de inbreuk op ons straatcarnaval. Zijn de gevolgen wel goed overdacht?’

Ook de kroegbazen zien niets in de maatregel van Hoes. De plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland wijst in een reactie op het brandgevaar van plastic bekers.

Alle rust
Hoes liet dinsdag via zijn woordvoerder weten de standpunten in alle rust tot zich te nemen. Hij wil woensdagavond luisteren naar wat de fracties tijdens de commissievergadering inbrengen alvorens met een reactie te komen.

MAASTRICHT – Maastricht mag tijdens de komende carnaval toch gewoon bier uit glazen drinken. Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht heeft zijn eerdere bierglazenverbod voor de komende carnaval ingetrokken. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.
Hoes schort zijn verbod voor één jaar op. Tijdens de carnaval bekijkt de gemeente hoe kroegbazen, carnavalsvierders en hulpdiensten met het bierglas omgaan en hoe ze onveilige situaties voorkomen. Na de carnaval wordt dat geëvalueerd.

Volgens de gemeente zouden gebroken bierglazen zorgen voor veel snijwonden onder carnavalsvierders en lekke banden bij hulpdiensten. Om die reden besliste Hoes in december dat in Maastricht met carnaval alleen nog bier en limonade uit plastic bekers gedronken mocht worden. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging in de Limburgse hoofdstad.

Hmm, hij schort zijn besluit één jaar op… En dan? Wat geeft de doorslag om dan wel of geen glas te verbieden?
Ik denk niet dat er dit jaar veel verschil zal zijn met andere jaren qua glas op straat, dus ik mag hopen dat hij de huidige situatie acceptabel vindt, anders is het uitstel van executie.
Je kan niet gaan verwachten dat iedereen die in Maastricht carnaval komt vieren nu plotseling zijn uiterste best doet om maar geen glas te breken.
De gemiddelde Maastrichtenaar zal dat sowieso al doen, maar de “buitenlander” zal daar minder om malen, tenzij die gewoon uit fatsoen de glazen netjes in de daarvoor bedoelde bakken zet.

Het is dus hopen dat men zich net als andere jaren goed gedraagt en de glazen netjes in de bakken zet, of gewoon aan de ophalers geeft.
Spreek ook mensen aan die hun glas gewoonweg maar ergens neer zetten. Aso’s blijf je houden, maar laat die aso’s ons glas bier niet ontnemen!!!

Misschien een carnavalsbrede slogan bedenken zoals:
“Bring dien glazer terök, of veer goeie diech vaan de brögk!” :p

“Maak ’t neet boont, goei gein glaas op de groond!”

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites