Zaterdag was plots de verwarming kapot… Geen verwarming, dus werd het alsmaar kouder in huis. En in het weekend kun je geen monteur bellen, dus maar eens aan mijn vriend Marcel gevraagd of hij een kijkje kon nemen. Hij was toch op bezoek om onze nieuwe Wii te testen, dus even de zolder op om naar onze Intergas G32VR low-nox ketel te kijken (ja, ik weet nu welk type het is!). Na het doormeten van de bedrading bleek dat het gelukkig niet de pomp was, of een ander duur onderdeel, maar hoogstwaarschijnlijk het printplaatje. Dat gaf kennelijk het signaal van de kamerthermostaat niet goed door.
Denise haar vader, Math, is zondag nog even langsgekomen voor een second opinion, en die kwam tot dezelfde conclusie.
Dus gelijk maandag een nieuw printplaatje besteld, met dank aan Marcel, en dinsdag kon Math me helpen het ding te installeren.
Eureka! De verwarming sprong gelijk nadat de stekker er weer in zat aan! Joepie, het werd weer warm in huis!
Maar ’s avonds thuisgekomen van werk vond ik het toch wel een beetje frisjes… De thermostaat gaf netjes aan dat de verwarming moest stoken, en dat het maar 17 graden was… Vreemd. Dus ik ging maar weer de zolder op, en daar bleek de ketel weer niks te doen. Toch niet weer het printplaatje? Dat zou een erg verspilde €45,- zijn dan.
Math kwam gelijk weer kijken die avond, en ontdekte dat de thermostaat waarschijnlijk ook niet helemaal koosjer meer was, want die gaf soms het signaal niet goed door naar de ketel. Er zat zelfs wat roestvorming aan de onderzijde van het kastje.
De diagnose was nu dat de thermostaat waarschijnlijk de reden was geweest waarom het oude printplaatje in de eerste plaats het loodje had gelegd. Constante aan-uit signalen van de thermostaat was het arme ding teveel geworden.
Dus ging ik vandaag met het pasje van de Gamma op zoek naar een nieuwe thermostaat.
Honeywell zou volgens Math het betrouwbaarste merk zijn, maar dat waren stuk voor stuk simpele, lelijke en veel te grote of ouderwetse kastjes, die voor het geld dat ze kosten niet echt veel te bieden hadden. Wel hadden ze voor hetzelfde geld een strakke, zwarte designthermostaat, een zogenaamde “slimme thermostaat“.
de slimme thermostaat
Hij is volledig programmeerbaar via de computer met een usb kabel, maar ook gewoon op het ding zelf. Hij kan eventueel een bewegingssensor inschakelen om op de nachtstand te gaan zodra hij geen beweging meer detecteert. Dit heb ik voorlopig nog maar even uitgezet, en een gewoon weekprogramma ingesteld. Hij ziet er in ieder geval strak uit, met een mooi digitaal display. Ben benieuwd of ik ermee ga besparen.

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites