Gisteravond zijn Denise en ik doodmoe thuisgekomen van een vierdaags rockfestival waar we ieder jaar heen gaan: Rock Werchter.
Het programma was weer heel goed en gevarieerd. Voor een fotoverslag met filmjes kun je hier verder lezen.
Enkele hoogtepunten: Laurent Garnier, White Lies, Elbow, The Killers, Coldplay, Franz Ferdinand, Grace Jones, Kaiser Chiefs en Röyksopp!

Dag 1: Donderdag 2 juli:
Zoals gebruikelijk waren Denise en ik weer deel van de ochtenploeg, dus om half 8 ’s morgens vertrokken we vanaf de Geusselt richting Aarschot. Ondanks een kleine verrijding en wat binnendoor gesjees, kwamen we nagenoeg gelijk met de rest op het parkeerterrein aan, en konden we in de bloedhitte met onze tent gaan slepen. Gelukkig was het opzetten snel gebeurd, maar door de hitte liep het zweet me langs de rug. Ik heb het afgelopen weekend bijzonder vaak met mijn hoofd onder de koude kraan gehangen.
Gewapend met de zonnebrandcreme, een hoedje en een zonnebril (die we bij een van de stands hadden gekregen met het imiteren van Baywatch), wandelden we vol verwachting het terrein op, na uiteraard zoals traditie in de Hoegaarden tent een pintje te hebben genuttigd. Helaas had die tot onze grote spijt dit jaar géén Hoegaarden, maar dat weerhield ons er niet van om bij elk rondje tóch gewoon vrolijk 6 Hoegaarden te bestellen, waarop stevast werd geroepen: “Jongens, ze hebben geen Hoegaarden meer! – Wat!?!? Een schande!!”. Volgend jaar hebben ze het vast wel weer!
Op het programma stonden voor ons: Eagles of Death Metal (wat enger klinkt dan het is), Expatriate (maar een nummer van meegekregen, maar het klonk goed!), Emilíana Torrini (Jungle Drum bracht de sfeer er goed in), de Dave Matthews Band (goed!), Laurent Garnier (heel sterk met een live orkest erbij), Pendulum (drum&bass), Placebo (ook al op Pinkpop gezien, dus niet helemaal gekeken), Oasis en The Prodigy. Helaas waren we door de lange dag, de hitte en het lange staan zo vreselijk bekaf, dat we halverwege Oasis zijn moeten afhaken. Balen, maar geen Prodigy voor ons dus. Wel als een blok geslapen!
werchter09_01werchter09_02

Dag 2: Vrijdag 3 juli:
Vrijdag waren we vroeg op, door de warmte in de tent, en zaten we al om 10 uur ’s ochtends in de Hoegaarden tent, waar we een lekker broodje gezond als ontbijt aten. Om 12 uur stonden we bij de ingang van het terrein, maar dat ging pas om 12.30u open, dus moesten we even de schaduw opzoeken, want de zon brandde al fel. Op het hoofdpodium opende Just Jack, en ondanks dat ik die muziek niet echt geweldig vind, was het optreden best goed, Jack kwam sympathiek over.
Daarna kwamen the White Lies op het hoofdpodium, een geweldig optreden. We hadden ze ook al op Pinkpop gezien, maar daar speelden ze in een tentje, en op het hoofdpodium kwamen ze toch heel wat beter tot hun recht. Tussen de optredens door hebben we de vele kraampjes op het terrein bezocht, en een leuk Rock Werchter vest voor Denise gekocht, plus een echt knalgroen gamer-vest met Mario 1-up paddestoeltjes.
Amy Macdonald bracht ook een leuk vrolijk optreden, gevolgd door een prachtig concert van Elbow, met de immer sympatieke zanger Guy Garvey. Daarna zijn we even gaan kijken wat Jason Mraz kwam brengen in de marquee, maar dat bleek al snel wat te soft voor onze smaak, dus zijn we ergens in de schaduw naar Bloc Party gaan liggen luisteren. Rond 9uur ’s avonds kwamen the Killers op de main stage, wat ook weer een super optreden was met vele herkenbare hits. Na hun optreden hebben we een klein stukje Arsenal in de marquee meegepikt, alvorens Coldplay op de main stage weer kwam spelen. Een spektaculair concert, dat meteen de nieuwe “theme” bracht bij het meezingen van Viva la Vida. Overal zongen de mensen mee bij de bekende klanken.
Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009

Dag 3: Zaterdag 4 juli:
Jarig!!! Denise had onze tent versierd met vlaggetjes en slingers! Ik kreeg een sleutelhangertje kado (ook al traditie aan het worden), waar ik een fotootje in kan doen, en ik heb later die dag twee T-shirts en een hoedje kado gekregen van Denise. Na de felicitaties van de rest van de Werchter “gangsters”, trokken we weer in de volle hitte naar de Hoegaarden tent. Ontbijt: broodje gezond! Het eerste optreden was van Triggerfinger, wat wel OK was. De opvolger op de main stage was Social Distortion, maar dat maakte niet zo veel indruk op ons, dus gingen we maar weer eens wat kraampjes bezoeken. Daar heb ik me de shirts uitgezocht die ik van Denise kreeg (ook Mario shirts) en de muts uitgezocht.
De Yeah yeah yeahs in de tent waren OK (beter dan Limp Bizkit in ieder geval), en daarna kwamen Mogwai in de tent helaas tegelijk met Franz Ferdinand op de main, dus kozen we voor Franz. Die werd tijdens hun tweede liedje enigszins afgeleid door een flinke windhoos die zich van naast de main stage naar achter werkte, en daarbij alle rotzooi die op de grond lag meevoerde, en zelfs een plank meeblies, die volgens de krant een festivalganger tegen het hoofd raakte, waardoor die gelijk tegen de vlakte ging (maar niks aan de hand gelukkig). Een bijzonder schouwspel dus, dat de blikken van het podium naar achteren trok, waarop de heren van Franz een “What the fuck is that!?” uitten, tot vermaak van de toeschouwers.
Daarna Nick Cave and the Bad Seeds zien spelen, wat ook de moeite was, die werd opgevolgd door de Kings of Leon. Maar dat hadden we al eens gezien, en bovendoen houd ik daar niet zo van, dus kozen we voor Grace Jones in de marquee. Dat bleek een uitstekende keuze, want Grace wist met haar 61 jaar toch nog een geweldige show neer te zetten, met veel pakjes en spektakel. Denise besloot dat ze gelijk fan werd, dus vandaag hebben we de Ultimate Collection (3CD) van Grace Jones opgepikt in de winkel. Na Grace nog even naar de main gegaan om 2manyDJ’s te beluisteren, maar dat kon niet lang boeien, dus gingen we weer naar onze tent terug.
Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009

Dag 4: Zondag 5 juli:
Opstaan. Wassen. Inpakken. Zooi naar auto slepen. Zweten. Weer wassen. Naar Hoegaarden tent. Broodje gezond. Naar de weide. Eerste optreden: Metro Station, niet onze smaak. Wel een paar bekende nummers gehoord. Mastodon was nogal heavy, dus in de tent naar the Hickey Underworld geluisterd. Die werden gevolgd door de Jeugd van Tegenwoordig, en dat wilde ik vurig missen, dus zijn we gaan kijken naar de main stage waar Seasick Steve optrad, wat vrij grappig bleek. Steve is een oude ex-zwerver uit de States, die een typisch Hillbilly geluid bracht op diverse afgeragde gitaren, waaronder zelfs een 2by4 houten balk met een snaar. Een electrische plank zeg maar. Hij praatte de songs met veel humor aan elkaar, wat het geheel een hoog entertainment gehalte gaf.
Na een kort stukje The Mars Volta, besloten we dat Lady Linn and her Magnificent Seven een betere keuze zou zijn, dus op naar de tent om daat naar de jazzy swing te luisteren van deze Belgische formatie. Aansluitend trad The Script daar op, maar na twee liedjes van deze heren, vonden we het wat soft worden, dus werd het de Black Eyed Peas op de main stage, die onverwacht best een aardige show brachten. De Kaiser Chiefs brachten nog wat meer sfeer in de wei, met al hun bekende hits, waarop flink werd meegezongen. Nine Inch Nails was ook niet onze smaak, maar Röyksopp des te meer, en zo liepen we weer terug naar de marquee om een plekje in de tent te veroveren. Een heel vrolijk optreden met veel bekende nummers later waren we te moe om nog naar Metallica te gaan luisteren, dus gingen we strompelend naar onze auto, om weer huiswaarts te keren. Gelukkig hadden we Metallica het vorige jaar al helemaal gezien, en bleken ze volgens Studio Brussel ook nog eens een half uur te laat te zijn gekomen, dus namen we genoegen met de verslaglegging van de radio.
Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009Werchter 2009

Vandaag lekker bijkomen en even gaan zwemmen. Volgend jaar weer!!!

Enkele compilaties:

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites