Hier wil ik wel even reclame voor maken ^^:

Vanaf 3 november 2007 is de documentaire “Carneval in Mestreech ’t Sjoenste leedsje?” TE KOOP via de website ppdocu.com en in diverse winkels in Maastricht (De Tribune – De Kiekoet – Primera Brusselsepoort – Selexyz dominicanen – Mediamarkt – Musicplus – Enjoy your Life – VVV – ANWB).

Carneval in Mestreech

‘Carneval in Mestreech’ is van een andere orde dan de feesten in de rest van Nederland in februari. Met name de speciaal voor die gelegenheid geschreven liedjes onderscheiden zich van de doorsnee ‘krakers’. Carnaval in Maastricht: Eén groot muziekfeest op straat!

Documentairemaakster Paula Rennings, getogen Mestreechse, gaat samen met etnomusicoloog Bart Vonk op zoek naar het mooiste liedje.
Ze treffen de oude generatie zoals de bejaarde Tempeleer, Willy Hageman, de liedjesschrijfster Annie Van Loo, en John Hoenen de oprichter van de allereerste ‘Zaate Herremenie’; allemaal vertegenwoordigers en beschermers van de traditie. Sambaband Segura! en de zangers van de groep Zoeper gaan als jonge honden de traditie te lijf met moderne opvattingen over stijl en tekst, maar met evenveel passie voor het feest en de muziek.

Door de confrontatie tussen de oude liedjesschrijvers en ontketende jonge honden aan te gaan wordt de spanning voelbaar. Kortom, waar houdt de traditie op? Hoe belangrijk is vernieuwing voor het voortbestaan van de carnavalsmuziek? Het zijn vragen die in deze documentaire worden gesteld tegen de achtergrond van het bonte, bruisende straatcarnaval van Maastricht.

Uiteindelijk geeft de Mestreechteneer de doorslag. Voor de camera barst iedereen in zingen uit bij de vraag: Wat is ‘t sjoenste leedsje?

De documentaire is 53 min. Extra Bonus materiaal 80 min.
Het Bonus materiaal bestaat uit:
· ± 30 min extra sfeerbeelden en mensen die vertellen wat hun Sjoenste Leedsje is.
· 7 losse op zich zelf staande interviews van gemiddeld 7 min.
o Annie van Loo – O.a. over Vrouw Versjevee en het leedsje Sjannet.
o Willy Hageman – O.a. over waar moet een goed liedje aan voldoen?
o John Hoenen – O.a. over het hermeniekes concour.
o Leni Menten – O.a. over haar vader Thei Menten.
o Jan Janssen – O.a. over de humor en de geschiedenis van de Tempeleers.
o Segura! Noël Thönissen – O.a. over Waarom zo zwart uitgedost.
o Zoeper Remko en Odin – O.a. over wanneer begonnen en waarom.

Deze interviews worden tussen 11-11 en Vastelaovend 2008 uitgezonden door TV Maastricht.

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites