Het valt me op dat de laatste jaren al enorm veel oude platen worden gerecycled. Talloze nepartiesten jatten een goeie plaat uit de 80’s, en zetten er een laf beatje achter, of erger nog: rappen er overheen, en voila, alweer een hit, of je het nou wilt of niet. De platenbazen rammen ze toch wel je strot af via de radio, die elk uur die plaat draait, want het is de “alarmschijf!”, want iedereen vindt em ZOOO goed, en daarom draaien we hem ELK UUR!!! Nou, ik zoek dan gelijk een andere zender.

Nou vind ik niks mis met een goeie cover van een bestaand nummer, zoals bijvoorbeeld “burning down the house” (origineel van de Talking Heads) uitgevoerd door Tom Jones en de Cardigans, of “Suspicious Minds” (origineel van Elvis) uitgevoerd door de Fine Young Cannibals enzovoorts. Zelfs de sporadische DJ dance remix van een oude plaat kan leuk zijn, mits origineel bewerkt.

Maar kom me alsjeblieft niet aan met de zoveelste remake van weer een verkrachte hit uit de 80’s. Onorigineel jatwerk is het. Hoe vaak denk ik niet: Mijn God, draai alsjeblieft het origineel weer eens! En ik hoor dit ook vaak van mensen om me heen.

Enkele slechte voorbeelden die ze voor mij mogen schrappen uit de geschiedenis der muziek, en waarmee het origineel geen eer wordt aangedaan:
– We don’t need no education remake. Blijf van Pink Floyd af!
– Voyage Voyage van Kate Ryan. gewoon echt jatwerk… origineel Kate.
– Afrika van Toto is onlangs ook verkracht door een of ander rapmokkel.
– Black Eyed Peas met die remake van de themesong van Pulp Fiction. Origineel was keigoed, gaat er zo’n rapper doorheen schreeuwen! En serieus, hoe irritant kun je “LOUDAH” schreeuwen?
– tja, er zijn er veel meer, maar hoe lang moet ik doorgaan…

Wanneer gaat de muziekwereld eens inzien dat er al jarenlang maar met mondjesmaat goeie muziek wordt gemaakt, en de overgrote meerderheid van “nieuwe” platen gewoon het herkauwen en uitmelken van oude succesnummers is? Sinds de jaren 80 is er weinig vernieuwends meer gebeurd. Slechts enkele uitzonderingen zetten de toon van èchte nieuwe muziek, zij het oude bekenden die nog steeds hits scoren zoals Depeche Mode (in de 90’s nog actief), of nieuw talent zoals Björk (90’s tot nu), Air Traffic, Faithless, Muse, Daft Punk, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, The Killers, The Shins, enzovoorts. Ze zijn er dus wel, de originele bandjes, maar je hoort ze zelden op de populaire zenders, en als je ze hoort, worden hun hits helemaal kapotgedraaid, zodat je ze op een gegeven moment echt niet meer kan horen. Jammer, jammer…

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites