Iedereen die is opgegroeid in de jaren 80, kent wellicht nog de TV series van vroeger. Niet alleen The A-Team en McGyver, maar ook de vele cartoons die ’s ochtendsvroeg op TV waren.
Hier heb ik enkele intro’s bij elkaar gezocht van de cartoonseries die ik als kind altijd keek:

M.A.S.K. – een serie over mensen met speciale high-tech maskers en voertuigen die in een tweede voertuig konden veranderen, die de strijd aan gingen met een kwaadaardige organisatie genaamd Venom, die eveneens over zulke maskers en voertuigen beschikten. Erg stoer allemaal!

Bravestarr – Science Fiction cartoon over een planeet genaamd New Texas, waar in een soort futuristisch wilde westen een bende outlaws het aan de stok krijgen met een Sheriff die de mystieke krachten bezit van de Indiaanse totem dieren Havik, Wolf, Beer en Cheetah.

Transformers – Toch wel een van de bekendste en succesvolste series uit de 80’s. Robots van een verre technologische planeet, die in voertuigen kunnen veranderen (en soms in wapens, dieren of apparaten), en het tegen elkaar opnemen in de strijd om de Aarde van goed tegen kwaad.
http://www.youtube.com/watch?v=xq0ZJgb-VX4

Blackstarr – Deze serie heb ik wel gezien, maar ik kan me er weinig meer van herinneren… Maar science fiction deed het bij mij altijd goed, dus:

Master of the Universe – Ook een zeer bekende serie uit de 80’s. Op de planeet Eternia vechten goede strijders, onder leiding van He-Man, tegen de slechte Skeletor en zijn monsterlijke troepen. Science fiction en vreemde buitenaardse wezens. Geweldig!

She-Ra Princess of Power – Toen bleek dat He-Man zeer succesvol was, en de action figures flink verkochten, werd er een tweede serie gelanceerd, genaamd She-Ra, over de tweelingzus van He-Man. Meer op meisjes gericht, maar toch eigenlijk vrijwel hetzelfde als He-Man, en dus ook voor jongens stoer genoeg om te kunnen kijken 😛 Er waren zelfs een aantal episodes waarbij zowel He-Man als She-Ra voorkwamen, en ze gezamenlijk hun vijanden bestreden.

Thundercats – Deze kunnen ook niet ontbreken. Eigenlijk in weze een zelfde idee als He-Man, alleen nu met goede kat-mensen die vechten tegen een oude mummy Mumm-Ra met zijn monsterlijke handlangers.

G.I. Joe – Ook een van mijn favoriete series. Een kwaadaardige organisatie genaamd Cobra, onder leiding van de sinistere Cobra Commander en Destro, wil met allerlei wapens de heerschappij over de Aarde krijgen, maar de heldhaftige elite soldaten van G.I.Joe steken daar telkens weer een stokje voor.

Inspector Gadget – Over een sukkelige inspecteur met vanallerlei handige (maar vaak door zijn klungeligheid onhandige) gadgets in zijn hele lichaam, zoals een helicopter, rolschaats-schoenen, springveer-benen en een verrekijker). Hij moet het opnemen tegen de slechte Dr. Claw en zijn bende.

Visionaries – Een mengeling tussen sci-fi en fantasy. Ridders in high tech harnassen nemen het met behulp van holografische magie op tegen het kwaad. De speelgoed mannetjes hadden een holografisch plaatje op hun borst. En dat was toen nieuw, en dus heel stoer!

Jayce and the Wheeled Warriors – Maffe sci-fi serie over een groep mensen die met futuristische strijdwagens ten strijde gaan tegen slechte plantachtige wezens, die uit peulen uitgroeien tot strijdvoertuigen. Wauw!

Inhumanoids – Een groep gigantische gemuteerde monsters ontwaakt uit een eeuwenlange slaap onder de Aarde, en terroriseert de mensheid. Een groep wetenschappers met (hoe kan het ook anders) speciale mechanische pakken neemt het tegen ze op.

Ulysses 31 – Meer sci-fi! Deze keer gebaseerd op de Griekse mythologie en het verhaal van Odysseus, die deze keer dwalend door de ruimte op zoek gaat naar de Aarde, en onderweg overal het kwaad bestrijd en de vallen die de Goden voor hem hebben geplaatst ontwijkt. Te gekke intro song!

Bionic Six – Een behoorlijk Amerikaanse cartoon over een familie bionisch versterkte mensen, die iedere keer weer een of ander kwaad plan van Scarab moeten verijdelen. Wetenschap en high-tech was hot in de 80’s, en deze serie speelde daar handig op in.
http://www.youtube.com/watch?v=UbNHR1jM4Ac

Robotech – Maar weinig gezien volgens mij, maar wel cool. Ruimte/sci-fi gevechten met grote robot-pakken die in straaljagers kunnen veranderen, een soort Amerikaanse versie van Gundam.

Starcom – Ook weer een van de minder bekende series. Maar goed, hoeveel sci-fi kun je verdragen als kind? HEEL VEEL! Hier had je heel stoer speelgoed van, waarbij de action figures magneetjes in hun laarzen hadden, zodat ze op de ruimteschepen konden staan, en daarmee weer speciale gadgets activeerden. Alle scheepjes hadden opwindmechanismes en met veren geactiveerde uitklapbare en beweegbare elementen.

Dino Riders – Een groep astronauten wordt door de tijd geslingerd naar de pre-historie, waar ze het moeten opnemen tegen een kwaadaardig ras monsters. Dus gebruiken ze hun technologie om van dinosaurussen hun strijdrossen te maken. Dino’s + sci-fi = Win!

Samurai Pizza Cats – Zeker weten een van mijn favoriete cartoons. Een komische serie over een Japans dorp waar allerlei dieren wonen met mechanische pakjes. Drie pizza-bezorgende katten nemen het telkens op tegen de Big Cheese en zijn kraaienvoetvolk.

Meer nostalgische TV series kijken? Check nostalgie uit de 80’s deel 2!

Deel dit met je vrienden:
  • Print
  • Hyves
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • Add to favorites